trixpysselofix.blogg.se

En pysselblogg fylld av kreativa skapelser, idéer och annat smått och gott.

Lite frukosttips från mellanöstern

Publicerad 2013-01-29 07:00:00 i Gott,

 
 
Från min mans sida har det införts många nya spännande saker på frukostbordet. Här kommer några tips från sydligare trakter...
 
 
Ett måste på det orientaliska frukostbordet är detta tunna pitabröd, som man kan använda till nästan vad som helst: rulla ihop som tunnbröd, dela i småbitar och doppa i hummus och lebne, värma med ost och kryddor till en "pizza" eller rosta i ugnen och ha som tillbehör till soppa.
 
 
Den här osten heter mshallale och är underbart salt och god. Den går att hitta i butiker med mat från mellanöstern. Den är ofta rullad till en knut och när man lindar upp knuten får man tunna trådar av osten.
 
 
Man kan bland annat äta mshallale-osten i en rulle av pitabröd tillsammans med ros-sylt. 
 
'
 
Ytterligare ett tips är vattenmelon med mshallale-ost. Det är gott till sommarens varma dagar: saftig melon och salt ost är uppfriskande och bra när man gått ute och svettats.
 
 
Hummus. Ett måste. Vill man inte göra den själv av kikärter finns den att köpa färdig i orientaltiska butiker.
 
 
 
Det här är olivolja och kryddblandningen zataar. Zataar består av bland annat timjan, sesamfrön och salt. Den sägs bland annat vara bra för hjärnan. Man kan doppa lite pitabröd i olivolja och sedan i zataar, eller göra sig en rulle av pitabrödet med olja och zataar
 

 
Foul, eller favabönor, kan köpas i orientaliska butiker och kokas med till exmepel spiskummin, vitlök och citron. Det äts tillsammans med mshallale-ost, tomat, gurka och gullök. Hela min "svenska" familj, som vanligtvis är något misstänksam mot just bönor, tyckte om denna rätt.
 
 
Lebne. Tjock yoghurt som kryddas med exempelvis svarta sesamfrön, mynta, spiskummin och salt, toppas med  olivolja och äts med pitabröd ungefär som hummus.  
 
 
Att dricka till frukosten rekommenderas vanligt svart te, men här är ett annat tips på dryck, nämligen hibiskuste. Det blir en röd och vacker dryck som påmminner lite om varm, syrlig saft, som passar lika bra i en paus i skuggan från gassande sol, som att värma sig med under den svenska vintern.
 
Inshalla taybe!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela