trixpysselofix.blogg.se

En pysselblogg fylld av kreativa skapelser, idéer och annat smått och gott.

Kladdkakscupcakes med enkel kolafyllning och vispgräddetopping

Publicerad 2013-02-15 07:00:00 i Gott,

 
 
 
Den här kombinationen har jag (såvitt jag vet) kommit på själv. Eftersom kladdkaka är mitt favvo-bakverk kan det vara roligt att variera klassikern lite...
 
 
Kladdkakscupcakes 12-15 st

  2 ägg

·  3 dl socker

·  1 tsk vaniljsocker

·  4 msk kakao

·  1 krm salt

·  1,5 dl vetemjöl

·  1 dl (smält) smör

 
Smält smöret, blanda i resten av ingredienserna. Sätt bakformar i en muffinsplåt, fyll till 3/4 med smeten. Grädda i ugnen i 15-20 min. Låt svalna. Gröp ur lite av kakan i mitten av muffinsen så att kolasåsen får plats (om muffinsen sjunker ihop som kladdkaksmuffins brukar göra, fyll gropen med kolasåsen).
 
 
 
Enklel kolasås
 
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl mjölk
100 smör
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk mjöl
 
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner resten av ingredienserna. Koka ihop under omrörning till dess att smeten tjocknat (den blir tjockare när den svalnat också, lite seg)
 
 
Klicka i den varma kolasåsen i muffinsarna. Låt svalna och toppa sedan med vispad grädde och chokladströssel.
 
 
 
Tips på strössel till dekoration av cupcakes: denna produkt från Dr. Oetker. Den innehåller fyra sorters chokladströssel som utom att vara riktigt fina också smakar väldigt bra (något som jag annars kan tycka vara knepigt med just strössel). 
 
 

Igång igen: nya projekt

Publicerad 2013-02-11 19:59:47 i Textil,

 
Hello! Nu var det mer än en vecka sedan jag publicerade något här...men man kan ju inte vara kreativ jämt och ständigt (även om jag verkligen skulle önska att jag kunde få ägna mig åt det här på heltid!). Nu är jag iallafall tillbaka med ett litet inlägg om mina "nygamla" textila projekt. Lapparna på bilden ovan började jag sy på för ett år sedan och tog upp dem igen nu. De är än så länge tänkta att bli en väska i lappteknik, har dock inte bestämt i vilken storlek och form än... ;)
 
När jag rotade i mammas tyglådor hittade jag ännu ett av mina gamla halvfärdiga projekt. Detta ska bli en väska i samma form som den i det här inlägget . Jag blev ivrig att göra klart den då den är nästan färdig förutom foder och handtag/axelremmar. Tyvärr hade någon gått och ätit upp sladden till mammas symaskin... så får väl vänta på att personen ifråga spottar ut den igen... *suck*
 
 
 
Den här ska bli en tröja som den på bilden nedan fast något längre. Hittade det härliga blå-turkos-grön-lila garnet  i en liten butik vid Taxinge Slott i somras. Tyvärr hade de inte tillräckligt med garn inne vid det tillfället, och eftersom jag inte kommer till Taxinge så ofta så har det inte blivit av att jag köpt mer garn...men nu är det på tiden. Om någon vet var man kan köpa eller beställa mohairgarnet "blue 16 parrot" tar jag gärna emot tips! Om inte annat så får jag väl ta en tur till Taxine Slott... kanske passa på att fika på Slottscafét när man ändå är där...  
 

Snabb och enkel mariekextårta

Publicerad 2013-02-03 07:00:00 i Gott,

 
 
 
Detta väldigt enkelt och snabbt sätt att göra en god tårta till kaffet:
 
Mariekex-tårta
 
1-2 pkt mariekex
3 dl vispgrädde (eller mer, efter smak)
oboypulver
kokt kaffe (alternativt saft eller jos för den som inte gillar kaffe)
ev chokladpudding
 
Doppa mariekex snabbt i kaffet och lägg i botten på en form. Vispa vispgrädden och blanda med oboypulver efter smak. Doppa mariekex snabbt i kaffet och lägg i botten på en form. Bre på ett lager vispgrädde på kexen, och fortsätt varja kaffe-doppade kex med vispgrädde så många lager som du önskar. Avsluta med ett alger vispgrädde och dekorera genom att pudra över lite oboypulver. Servera direkt eller låt stå i kylen ett tag - den blir saftigare om den står till sig ett tag.
 
Variera med ett lager av chokladpudding, exempelvis. Till tårtan på bilderna hade jag lite dumlefluff över sedan cukcakebaket, och avände ett lager av den och ett lager chokladpudding. Toppade med oboygrädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nya örhängen

Publicerad 2013-02-02 17:56:28 i Smycken,

Jag tillverkade tre par örhängen igårkväll. Utmärkt fredagsmys framför TVn: en kopp kaffe, en bra film och ett handarbete att pyssla med. Hade några "spiraler" av färgad metalltråd över sedan jag gjorde halsband tidigare, så använde dem tillsammans med pärlor och öglor av metalltråd för att skapa olika långa kedjor. Kedjorna fäste jag i en gemensam ögla till hänget. Använde mig även av öronstift istället för krokar och blev mycket nöjd med reslutatet. 
 
 
 
 
 
 

Cupcake-mani: Kladdkakemuffins med chokladkräm och dumlefluff

Publicerad 2013-02-01 14:14:39 i Gott,

 
 
 
Har blivit lite tokig  på det här med cupcakes på sistone. Här är de senaste: Kladdkakemuffins med chokladkräm och dumlefluff. De var ganska enkla att göra, saftiga och goda, och för en gångs skull lyckades jag med dumlefluffen utan att den skar sig. VIKTIGT att INTE KOKA grädden utan bara värma den + att låta den stå i kylen ÖVER NATTEN, inte bara någon timme. Ska även testa denna fluff nästa gång jag gör dumlecupcakes... Receptet på muffinsarna har jag tagit härifrån och receptet på dumlefluffet härifrån
 
 
De här fina muffinsformarna köpte jag på Lagerhaus för 39 kr.
 
 
RECEPT
Till ca 12 st

Smet:
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt de övriga ingredienserna till äggsmeten. Blanda till sist i det smälta smöret. Fördela smeten i muffinsformar. Använd gärna ganska kraftiga formar eller sätt formarna i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 200°c i ca 10 minuter.
 
 
Chokladkräm:
50 g smör
1,5 msk mjöl
0,5 dl socker
1,5 msk kakao
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
 
Smält smör till fyllningen, tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör till en smet. Tillsätt mjölk och grädde och koka tills smeten tjocknar (det tar några minuter). Rör hela tiden, så att krämen inte bränner fast.

När chokladmuffinsen är klar sjunker de ihop en aning och det blir som en liten grop i varje muffins. Klicka en sked chokladkräm i varje grop. Låt muffinsen svalna i kylen, de är faktiskt godast om de får stå till sig ett tag.
 
 
Dumle fluff: 
3 dl vispgrädde 
180 g dumlekolor (jag tog 18 st)

Värm grädden och rör i dumlekolorna så att dom smälter. Det går fortare om man vispar lite. (OBS: Grädden ska helst INTE koka för då går det inte att vispa upp den sen.) Kyl ner i kylskåpet över natten (det är viktigt att den står över natten, annar skär sig grädden när man vispar). När blandningen har blivit helt kall är det bara att vispa upp. Spritsa sedan ut fluffen på muffinsen (som fått svalna).
 
 
Smaklig måltid!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela