trixpysselofix.blogg.se

En pysselblogg fylld av kreativa skapelser, idéer och annat smått och gott.

Pannkakor Findus-style

Publicerad 2013-01-31 07:00:00 i Gott,

 
 
Mmm...pannkakor! Vem kan låta bli att tycka om dem? Nästan alla har sin variant av "pålägg" till pannkakan; socker, sylt, grädde, glass, sirap, smör, etc. Själv gillar jag kombinationen nutella och banan, som min fina man först tipsade mig om. Saknar dock min mormor som gick bort för ett par år sedan: vi hade som en "tradition" att äta pannkakor tillsammans på torsdagarna... 
 
 
Jag är tokig i pannkakor med extra frasig kant...tricket är att använda mycket matfett, gärna flytande margarin, i pannkakslaggen och hälla smeten långsamt från mitten av pannan.
 
 
Jag använder mig av detta recept, eftersom jag fullkomligt älskar Findus och Pettson-böckerna... visste ni förresten att Pannkakstårtan finns på arabiska? Den heter Ka´kat al-´id, födelsedagstårtan.
 
 
 
För den som är nostalgisk hittade jag även ett gammalt klipp från Skymningssagor...synd bara att inte hela sagan finns med...
 
 
 
 

Vardagslyx

Publicerad 2013-01-30 07:00:00 i Gott,

 
 
Jag älskar efterrätter. Speciellt de där vardagslyxiga efterätterna man äter efter en vanlig vardagsmiddag. Här är ett exempel på en sådan som går lätt och snabbt att göra och smakar ljuvligt: brylépudding. Jag hade ingen pudding-form så jag använde en kaffekopp...gick riktigt bra det också!
 
 
 
 

Lite frukosttips från mellanöstern

Publicerad 2013-01-29 07:00:00 i Gott,

 
 
Från min mans sida har det införts många nya spännande saker på frukostbordet. Här kommer några tips från sydligare trakter...
 
 
Ett måste på det orientaliska frukostbordet är detta tunna pitabröd, som man kan använda till nästan vad som helst: rulla ihop som tunnbröd, dela i småbitar och doppa i hummus och lebne, värma med ost och kryddor till en "pizza" eller rosta i ugnen och ha som tillbehör till soppa.
 
 
Den här osten heter mshallale och är underbart salt och god. Den går att hitta i butiker med mat från mellanöstern. Den är ofta rullad till en knut och när man lindar upp knuten får man tunna trådar av osten.
 
 
Man kan bland annat äta mshallale-osten i en rulle av pitabröd tillsammans med ros-sylt. 
 
'
 
Ytterligare ett tips är vattenmelon med mshallale-ost. Det är gott till sommarens varma dagar: saftig melon och salt ost är uppfriskande och bra när man gått ute och svettats.
 
 
Hummus. Ett måste. Vill man inte göra den själv av kikärter finns den att köpa färdig i orientaltiska butiker.
 
 
 
Det här är olivolja och kryddblandningen zataar. Zataar består av bland annat timjan, sesamfrön och salt. Den sägs bland annat vara bra för hjärnan. Man kan doppa lite pitabröd i olivolja och sedan i zataar, eller göra sig en rulle av pitabrödet med olja och zataar
 

 
Foul, eller favabönor, kan köpas i orientaliska butiker och kokas med till exmepel spiskummin, vitlök och citron. Det äts tillsammans med mshallale-ost, tomat, gurka och gullök. Hela min "svenska" familj, som vanligtvis är något misstänksam mot just bönor, tyckte om denna rätt.
 
 
Lebne. Tjock yoghurt som kryddas med exempelvis svarta sesamfrön, mynta, spiskummin och salt, toppas med  olivolja och äts med pitabröd ungefär som hummus.  
 
 
Att dricka till frukosten rekommenderas vanligt svart te, men här är ett annat tips på dryck, nämligen hibiskuste. Det blir en röd och vacker dryck som påmminner lite om varm, syrlig saft, som passar lika bra i en paus i skuggan från gassande sol, som att värma sig med under den svenska vintern.
 
Inshalla taybe!
 
 

Testar: cupcakes kakmix

Publicerad 2013-01-28 07:00:00 i Gott,

 
 
Jag var lite krasslig i helgen och mannen min ville hitta på något för att muntra upp mig, så han testade att baka dessa cupcakes. Till saken hör att han mer eller mindre aldrig bakar något förutom kladdkaka, så jag blev extra glad...men frostingen fick jag spritsa på själv, där var det slut med kreativiteten för vissa!
 
 
Trots att jag är lite "allergisk" mot sådana här färdiga mixar så smakade muffinsarna oväntat gott. Lite väl söta, kanske, men frostingen var krispigt fräsch och själva kakan smakade lite som varm sockerkaka. Tummen upp om mannen vill baka den nästa gång jag är sjuk också! ;)
 

Pysseltips: ljuslyktor

Publicerad 2013-01-27 14:24:01 i Pyssel,

 
Ett bra pysseltips är att göra egna ljuslyktor, till exempel av gamla burkar. Dessa röda gjorde jag med hjälp av ett par glasburkar och några röda servetter. Jag hade inget decoupagelack så därför fick det bli trälim istället, och jag var inte så noga med kanterna utan det fick se lite hemmagjort ut, vilket jag tyckte blev väldigt bra. Man tager vad man haver! De ger en mysig stämning med rött ljus i rummet,
 
 
 
 
Dessa gröna ljuslyktor är gjorda av gamla tomburkar. Jag har klippt bort toppen på burken och sedan klippt "remsor" längs sidorna på burken. Dessa remsor har jag sedan vikt ner som en kant på ljuslyktan. Jag gjorde också några hål i burken så att ljuset lyser igenom, och satte fast några pärlor med hjälp av ståltråd. Återvinning!
 
 
 
Den här ljuslyktan gjorde jag faktiskt när jag var liten, av en glasburk som jag helt enkelt målade på. Inget konstnärligt mästerverk förståss, men jag tycker fortfarande den är stämningsfull när snön yr utanför fönstret...

Pyntade naglar

Publicerad 2013-01-26 07:00:00 i

 
Är ingen expert på att måla naglarna men tyckte det var lite roligt när jag hittade de här lacken på Åhléns. De har smala penslar så att man kan måla fina mönster på naglarna. Vackert, tycker jag, och mycket pyssligt och pilligt! ;)
 
 
Till nyår målade jag svarta naglar med sliverglittriga prickar. nästan som en stjärnhimmel... eller åtminstone ett fint smycke.
 
 
I förpackningen ingick förutom lacken dessa små "klisterlappar" som man sätter fast på naglarna för att kunna måla små figurer. 
 
 
Jag tyckte att klisterlapparna funkade sådär: nagellacket smetade ut sig lite när man drog bort dem. 
 
 
Min syster testade att måla små hjärtan på fri hand. Tips till Alla Hjärtans Dag? 
 
 
 
 
 
 
 

Kudde av mormorsrutor

Publicerad 2013-01-25 07:00:00 i Textil,

 
Här är en kudde bestående av två mormorsrutor som jag virkade för ett tag sedan av lite gamla garnstumpar jag hittade i mammas skåp. Gillar den lite gammaldags känslan man får av den här tekninken...
 
 
Rutorna är enkla att virka, och man kan variera dem lätt med olika färger på garnet och göra dem i vilken storlek man önskar. En bra beskrivning på hur man virkar mormorsrutor finns här,
 
 
Såhär ser baksidan av kudden ut.
 
 
Mormorsrutorna är ihopsydda med langettstygn i kanterna.
 
 
Kudd-fodralet knäpps i sidan med knappar och öglor av garn.
 
 
 
 

Neo stitch iphone-fodral

Publicerad 2013-01-24 07:00:00 i Pyssel,

 
Fick dessa iphone-fodral i födelsedagspresent och julklapp, en svart och en vit. Har aldrig testat korsstygn förut och är ivrig att prova nu. Bara jag kan komma på någon unik och kul idé att brodera! Någon som har ett tips? För den som vill köpa sig ett eget neo stitch så finns de bland annat på Cool Stuff.
 
 
 
 
 

Nutella brownie oreo cupcakes med Nutella frosting

Publicerad 2013-01-23 07:00:00 i Gott,

Långt namn som kan summeras: ett fantastiskt recept på cupcakes! För oss nutella-älskare är det rena drömmen, eftersom det är nutella både i muffinssmeten och i frostingen. Och oreokex i botten av cupcaken blir bara ännu en rolig överraskning. Jag hittade receptet här och översätter det till svenska nedan.
 

MUFFINS (12 st)

Ingredienser:

1 burk (400 g) nutella

3 ägg

2 dl mjöl

1 krm salt

12 Oreokex (man kan också ta andra kakor, till exempel provade jag med Ballerina Kladdkaka med mycket lyckat resultat)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakformar i muffinsplåten och lägg en oreokaka i botten på varje form. 

Vispa ihop nutella, ägg, mjöl och salt. Dela smeten jämnt mellan formarna i muffinsplåten. 

Grädda i ugnen i 11-14 minuter, beroende på hur fasta du vill ha dina cupcakes.

Låt muffinsarna kallna helt innan du spritsar på frostningen. 

 
 
 
 
 
Cupcaken på bilden ovan är gräddad ca 13-14 minuter, och den på bilden under i ca 11-12 minuter.
 
 

NUTELLA FROSTING

Ingredienser:

250g rumstempererat mjukt smör 

3 dl florsocker

1/4 pkt (100g) nutella

1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1 msk mjölk (glömde detta första gången jag bakade muffinsarna, men det funkade lika bra utan)

Vispa ihop smör och florsocker.Tillsätt nutellan och vispa ett par minuter. Tillsätt vaniljsocker och vispa. Häll i mjölken långsamt medan du vispar.

Fyll en sprits med frostingen och spritsa ut på muffinsarna. 

Färdigt!

Tekoppar

Publicerad 2013-01-22 08:00:00 i Pyssel,

 
 
Dessa fina koppar är egentligen inte mitt pyssel, utan min lillebrors. Vi köpte kopparna och färgen tillsammans på Panduro, och sedan klippte han ut schablon-hjärtan ur vanligt ritpapper, tejpade fast dem på muggarna och målade i dem, Sedan gav han muggarna i julklapp till mamma och pappa... Jag = stolt storasyster!

Scones

Publicerad 2013-01-21 08:00:00 i Gott,

 
 
Testade för ett tag sedan ett annorlunda recept på scones med youhurt och morötter som bakas i muffinsformar... de blev riktigt saftiga och goda, man kunde nästan äta dem utan smör, så tror jag ska baka dem igen snart. Dock blev de något kladdiga och klibbade fast lite i formen, så tror jag ska ha dem lite längre i ugnen nästa gång. Hittade receptet här http://linnlowes.com/2012/october/scones-med-morot-yoghurt.html och kopierar inte det här under
 
 
Recept. Ca 10st
75g smör
4dl naturell yoghurt
6dl vetemjöl
4tsk bakpulver
1tsk salt
3/4dl socker
3tsk kanel
2st rivna morötter (2-3dl) 
 
Gör så här
Blanda de torra ingredienserna först. 
Bita smöret och smula i med hjälp av fingrarna.
Skala & riv morötterna - Blanda ihop med yoghurten.
Vänd ner morotsmeten med resten.
Lägg i ca 3/4 av muffinformen. Grädda i ugn - 250c i 10-12min.
 
Strö på pumpakärnor när muffinsen fortfarande är varm.
 
 

Inredning: Vattenpipa

Publicerad 2013-01-20 08:00:00 i Inredning,

 
 
Jag tycker att vattenpipor är otroligt vackra. Är mindre intresserad av att använda dem för att röka... men eftersom mannen min har orientaliskt ursprung så tycker jag att vi åtminstone kan ha en som prydnad i hemmet. Just den här vattenpipan gav vi dock bort till mamma och pappa (som definitivt INTE röker), och själv är jag är på jakt efter en kanske lite större att ha som installation i lägenheten.
 
 

Nutellaglass

Publicerad 2013-01-19 08:00:00 i Gott,


Trots att bilden inte är den bästa kan jag försäkra att den här glassen är något av det bästa jag gjort i baknings-väg, jag menar vem älskar inte nutella? Och glass? Perfekt matchning. Den går dessutom snabbt att göra.
 
Nutellaglass
 
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 dl nutella (eller annan smaksättare, man kan göra med olika typer av sylt och det blir också jättegott ;) )
 
 
 
Gör så här: Vispa grädden tills den är fast. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet utan klumpar. Häll smeten i en plastburk (man kan pynta om man vill, till exempel "pudrade" jag kakao över nutellaglassen). Låt stå i frysen i minst 4 h eller till dess att smeten får glasskonsistens.
 
 

Papperskonst: Askar

Publicerad 2013-01-18 08:00:00 i Pyssel,

 
 
Ofta när jag gör smycken så vill jag förpacka dem på ett snygg sätt, om jag ska ge bort dem, till exempel. Då brukar jag vika askar att lägga smyckena i, och askarna har nästan blivit en konst i sig... Har man bara vackert papper, lim,  lite glitter eller paljetter och annat småpynt är det bara fantasin som sätter gränserna!
 
 
 
 
 
 

Boktips: Pärlteknik

Publicerad 2013-01-17 08:00:00 i Smycken,

 
 
Pärlteknik: Så skapar du egna smycken av Sara Withers och Stephanie Burnham. 
 
En bok jag använt mig mycket av som inspiration till min smycketillverkning. Den är fylld med häliga bilder och bra beskrivningar av olika tekniker för smyckestillverkning. Rekommenderas!

 

 

Dumlecupcakes

Publicerad 2013-01-16 08:00:00 i Gott,

 
 
Mamma fick en ny muffinsform i julklapp, med små piggar i att sätta goda fyllningar på. Vi ville testa den, och jag kom på att vi skulle göra dumlecupcakes. Sagt och gjort, jag hittade ett recept på den här bloggen http://ninna77.blogspot.se/2011/08/dumle-cupcakes.html och ett frostingrecept här http://svenska.yle.fi/recept/2012/04/22/brownie-cupcakes-med-chokladfrosting , och bakade dessa godingar. Kopierar in receptet här nedan: 
 
Dumle cupcakes 

Muffins: 
75 g smör 
1 dl mjölk 
2 ägg 
2 dl socker 
3½ dl vetemjöl 
4 msk kakao 
2 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker 
12 dumlekolor 

Gör så här: 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop alla torra ingredienser (för att undvika klumpar) och blanda sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smör- och mjölkblandningen och blanda väl. 
Lägg lite smet i botten på alla 12 muffinsformarna. Lägg sedan ner en dumlekola i varje form. Fyll sedan på med resten av smeten. 
Grädda i ca 10 min på 200 grader.
 
 
Formen finns att köpa på http://www.coolstuff.se/Magisk-Muffinsform .
 
 
De blev riktigt fluffiga och härliga, det behövdes nästan ingen frosting... men här kommer receptet på den ändå!

Chokladfrosting

120 g mörk choklad (70 % kakaohalt)
150 g mjukt smör
150 g florsocker

Gör så här: Smält chokladen i en värmetålig skål mikron – ca 30 sekunder i taget, rör om emellan och låt svalna medan du vispar smör och florsocker. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa slät. Om frostingen verkar för lös för att spritsa kan du sätta till lite mera florsocker.

Börja med att spritsa ute på kanten och cirkla inåt!

 
 
Så här såg de ut inuti. Smaskens! Men mycket mer än en orkar man nog inte... ;)
 
 

Bröllopsklänning

Publicerad 2013-01-15 08:00:00 i Textil,

 
 
 
Det här var min bröllopsklänning, som jag sydde själv. Den är enkel, kort och axelbandslös. Tyget är vitt och beigt, med rosor broderade i guldtråd på sidorna.
 
 
 

Örhängen av fimolera

Publicerad 2013-01-14 08:00:00 i Smycken,

 
 
 
Min nya hobby är smycken och annat småpyssel gjort i fimolera, sedan jag gjorde snögubbarna innan jul. Här är några av figurerna jag hittills gjort och en beskrivning av hur jag gjort dem. Designen på kattörhängena har jag tagit härifrån http://www.etsy.com/listing/105064870/black-cat-polymer-clay-earrings , men grodan och pandan är egen design. Allt material är enkelt att få tag på, exempelvis från Panduro Hobby
 
 
Fimolera. Man behöver inte mycket lera för att göra ett par örhängen, kanske bara en "rand" av lerblocket.
 
 
Här är början till grodan; kropp, huvud, ögon och ben.
 
 
Här är katterna innan de fick "nosen". Ögonen gjorde jag genom att ta små bitar (stora som knappnålshuvuden) av vit lera och pressa ut den med hjälp av spetsen på lerverktygen eller en nål, och sedan en ännu mindre bit av svart lera till pupillerna.
 
 
Fimolera härdas i ugnen på 110 grader i ca 30 minuter.  
 
 
Efter att figurerna härdats lackade jag dem. Jag hade inget annat lack så jag använde decoupage-lack, vilket jag tyckte funderade utmärkt.
 
 
 I några smycken har jag stuckit i öglepinnar i leran för att sedan kunna fästa örhängskrokar i dem...
 
 
och på andra figurer har jag limmat fast öronstift på baksidan.
 
 
Färdiga!
 
 
 
 

Muminprylar

Publicerad 2013-01-13 13:00:00 i Vackert,

Jag älskar muminprylar! Blev så glad när jag fick dessa i julklapp av mamma och pappa  :) Extra plus för bakformarna och pepparkaksformen också - mer pyssel i söt förpackning! För den som gillar mumin-saker finns en bra sida: http://www.muminboden.se/ och fler söta cupcakesformar finns på http://kalasform.se/ 
 
 
 
 
 
 

Kladdkaka

Publicerad 2013-01-12 13:00:00 i Gott,

 

Jag älskar kladdkaka, något som jag definitivt inte är ensam om. De flesta verkar ha sitt favvo-recept på denna underbara kaka, och här följer mitt:

Ingredienser

·  2 ägg

·  3 dl socker

·  1 tsk vaniljsocker

·  4 msk kakao

·  1 krm salt

·  1,5 dl vetemjöl

·  1 dl (smält) smör

Om man vill:

·  Skållad och skivad mandel till garnering

Blanda ingredienserna (lätt som en plätt och utan onödig disk: man kan blanda allt i samma kastrull man smälte smöret i) och häll smeten i en smörad och bröad from (jag tycker det är godast att bröa med mannagryn).

Grädda i ugnen i 200 grader i ca 15-30 min. 0ftast behövs inte mer än 20 min, kolla den med en tandpetare efter 15 min. Beroende på hur kladdig man vill ha kakan kan man låta den stå inne längre eller kortare. Själv tycker jag det blir bäst om man låter den vara riktigt kladdig, för den stelnar även lite om den får stå ett tag innan servering. De bästa kladdkakorna är liksom kladdiga i mitten och härligt sega kring kanterna...

 

Servera med gammaldags gräddglass och/eller vispad grädde :)

 
 
 
 
 

Stickad sjal

Publicerad 2013-01-11 13:00:00 i Textil,

 
Hittade ett superfint garn när jag gick på Trosa marknad med mamma i somras. Kvinnan som sålde det hade stickat en söt sjal av det, så vi frågade om mönster.
 
Det var väldigt enkelt: stickor nr 10, börja med att lägga upp tre maskor, sticka bara räta, och utvidga varje varv med en maska (dock var det oklart om det skulle utökas i både början och slutet av varje varv eller bara på ena sidan, jag gjorde det förstnämnda och blev nöjd med resultatet). Sedan var det bara att knyta på fina fransar på sidorna. Det gick bara åt 1,5 garnnystan och sjalen blev härligt somrig, lite som glittrande sjögräs eller fiskenät, tänker jag mig...
 
 

Rainbow cupcakes

Publicerad 2013-01-10 13:00:00 i Gott,

 
 
En favorit bland bakelserna på kalasen i min familj är rainbow cupcakes. Här kommer receptet, som jag ursprungligen hittade på den här bloggen.

Om du vill göra minimuffins (de blir fler och inte lika mäktiga) behöver du en sådan plåt. Minimuffins tar inte lika lång tid i ugnen som stora, för mig brukar de ta ungefär 7-8 minuter (kollar med en sticka). Det går också att göra muffinsen utan formar, då smörjer man in plåten med smör eller olja. 

 

INGREDIENSER (Ca 24 st normalstora)

Muffins
200g smör
1,5 dl mjölk
3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl


Frosting
200 g naturell philadelphiaost
100 g rumstempererat smör (det är viktigt att smöret verkligen är rumstempererat, annars blir frostingen klumpig)
6 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker


Övrigt
Karamellfärg: Blå, görn, gul, röd
Strössel om man vill
Bakformar (ej muffinsformar, om man använder muffinsformar ska man dubbla receptet)

 

GÖR SÅ HÄR
Frosting
Se till att smöret är mjukt. Blanda alla frosting indgredienser i en bunke, färga smeten med några droppar karamellfärg och ställ in i kylskåpet.


Muffins
Vispa äggen och sockret poröst. Smält smöret och tilsätt mjölken i det. Häll smör- och mjölkvätskan i äggblandningen och rör om, tillsätt därefter de torra ingredienserna. Rör inte om för mycket när de torra ingredienserna är iblandade.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fördela smeten lika i skålar och blanda med hjälp av karamellfärgerna till de färger du vill ha i muffinsarna.
Fyll formarna med en färg i taget. Jag tog en knapp msk av varje färg. Det blir som "ringar" när man häller färgerna på varandra.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Prova muffinsen med en tandpetare med jämna mellanrum efter att 10 min gått. Om stickan inte blir smetig är muffinsen klara. Mina muffins tog ca 13 min.
Låt muffinsen svalna och smeta därefter på frosting och strö på lite strössel. Man kan äta muffinsen direkt eller låta dem stå i kylskåpet över natten - då stelnar frostingen mer.

 
Mini-cupcakes, söööööööööööta ;)
 

Födelsedagskudde

Publicerad 2013-01-09 13:00:00 i Textil,

 
I vår familj har vi nämligen en "födelsedagskudde", en kudde med en bild på en tårta som den i familjen som ska fylla år får sova på natten till födelsedagen. Genom åren har kudden dock slitits ut, så jag bestämde mig för att göra en ny kudde. Sagt och gjort, jag bad pappa skicka en bild på kudden och började på fri hand rita av bilden från mobilen. Sedan förde jag över bilden till tyget med hjälp av kalkeringspapper, och fyllde sedan i med tygfärger. Jag blev ganska nöjd med resultatet, även om det var svårt att måla tunna linjer på tyget. Får tänka på det till nästa gång: mamma har bett mig att göra fler kuddar då vissa familjemedlemmar (läs: jag) ju inte längre bor hemma och det kanske är smartare att ha en kudde var istället för en som vi turas om med.
 
 
 
 
 

Morotstårta

Publicerad 2013-01-08 13:00:00 i Gott,

 
Hittade receptet på den här härliga tårtan på bloggen http://mariascupcakes.blogg.se/ , och bakade den till lillasysters student. Som tur var testbakade jag det först, och upptäckte att philadelphiakrämen var alldeles för söt, och för lite "morotig". Så när jag gjorde tårtan till studenten la jag till ett par deciliter rivna morötter och lite rivet citronskal i tårtan, tog  bort 3 dl florsocker från frostingen och la till lite citronsaft som kontrast till det söta. Nedan följer receptet, taget från ovanstående blogg, men med mina modifikationer i fetstil.
 
 
Morotstårta:
~2 stycken bottnar, 20cm i omkrets

4 ägg
4 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 dl olja
6 dl rivna morötter
Rivet citronskal från 1/2-1 citron

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Ha ner kanel och vaniljsocker och vispa in lite snabbt i äggsmeten. 

3. Vispa ner mjöl och bakpulver. 

4. Ha i oljan och slutligen rivna morötter och citronskal och vispa tills allt har blandats.

5. Fördela smeten i två formar som är 20 cm i diameter. Försök att fördela smeten så lika som möjligt. 

6. Grädda i ungefär 30 minuter på 175 grader. Låt svalna i formen i ungefär tio minuter, innan du tar ut dem ur formen och sedan låter dem svalna helt. 

Cream Cheese Frosting:

10 dl florsocker
300 gram färskost
130 gram smör, rumstempererat
4 tsk vaniljsocker
Saft från 1 citron

1. Sikta ner florsocker och vaniljsocker i en skål. 

2. Ha i smör och philadelphiaost och citronsaft och vispa tills du har en len frosting. Vispa i ungefär fem minuter, tills frostingen har blivit riktigt fluffig. 
 
Mitt förslag: vänta med att ha i allt florsocker och smaka av så att frostingen inte blir för söt.

Montering:

1. Dela båda bottnarna i hälften, så att du får fyra bottnar. 

2. Placera en av bottnarna på ett fat. Bred ett tunt lager med glasyr.

3. Placera nästa botten ovanpå och bred ytterligare ett lager med glasyr på. 

4. Upprepa med ytterligare en botten och ett lager glasyr. 

5. Sätt på den översta bottnen. Var noga så att alla bottnar ligger jämnt med varandra. 

6. Bred ett tunt lager glasyr runt hela tårtan. Detta för att kakan inte ska smula. Ställ sedan in hela tårtan i kylskåpet i 30 minuter. 

7. Bred på resten av glasyren och forma ett dekorativt mönster om du vill. 
 
8. Dekorera med exempelvis mynta eller citronmeliss.
 
Smaklig måltid!
 

Tygväska

Publicerad 2013-01-07 13:00:00 i Textil,

 
Har en förkärlek för att sy väskor när jag får för mig att sy, mest för att de går snabbare att sy än kläder och för att väskor alltid är något jag tycks behöva - konstigt nog... Fördelen med att sy egna väskor är också att man får hitta på vilken modell man vill, lägga till olika fack och blixtlås efter ens egna behov i jakten på "den perfekta handväskan" (om nu sådana djur existerar).
 
Den här väskan sydde jag för några år sedan av ett blommigt tjockt tyg jag hittade i mammas tyg-garderob. Ett rosa lakanstyg är foder på insidan, och dragkedjorna på facken är bortsprättade från gamla kläder och återanvända (mamma kan inte slänga nånting, men ibland har det sina fördelar) från gamla kläder, och handtagen är gjorda av ett par gamla svarta jeans.
 
 

Kladdkake-cupcakes

Publicerad 2013-01-06 12:18:00 i Gott,

 
Testade att göra kladdkakemuffins i miniformat när jag fyllde år... det blev jättebra! Jag tog ett vanligt recept på kladdkakemuffins men använde minimuffins-plåten och lät muffinsarna stå inne mycket kortare tid än till vanliga muffins. De blev lagom sega på utsidan och kladdiga inuti, som kladdkaka ska vara. Jag gjorde också en chokladfrosting till - varning för sockerbomb! 

Orientaliskt kakfat

Publicerad 2013-01-04 13:00:00 i Inredning,

 
Har alltid velat ha ett kakfat i våningar. Såg många vackra på loppis när jag var liten men mamma tyckte inte jag skulle köpa det då... På senare år har jag kollat efter ett, men inte hittat (kanske för att alla andra plötsligt är galna i fina second hand-prylar också...). Så när jag och mamma var inne i en liten orientalisk butik och hittade den här godbiten så köpte hon den som en tidig födelsedagspresent till mig. Tack mamma!
 
Jag gillar att fatet är en blandning av det jag förknippar som ganska svenskt (kakfat i våningar, tänker speciellt på de där i vitt porslin med blommor på), och det orientaliska mönstret. Försöker mixa det svenska och orientaliska lite för att hedra både mitt och min mans ursprung, och snyggt blir det!

Halsband

Publicerad 2013-01-02 14:54:00 i Smycken,

Började tillverka smycken för ca 6 år sedan och har haft det som hobby av och till sedan dess. Tyvärr tog jag aldrig bilder på smyckena i början men en del tidigare bilder har jag ändå kvar... Här kommer några bilder, med varierande kvalitet på fotona, på några halsband som jag tillverkat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korg

Publicerad 2013-01-01 17:02:22 i Pyssel,

 
Flätad korg i rotting. Fick prova att fläta korgar på slöjden för ett år sedan ungefär, superroligt. Man blöter rottingen för att den ska bli mjuk och gå att fläta med... kände mig som ett riktigt proffsig när jag fått in tekniken, speciellt som den här snygga korgen är ett resultat av endast 3-4 timmars jobb som nybörjare...
 

Pepparkakshus

Publicerad 2013-01-01 02:11:45 i Gott,

 
 
I familjen finns sedan många år tillbaka traditionen att göra pepparkakshus - och inte vilket pepparkakshus som helst utan en "kopia" av famljen hus. Pappa ritade mallen för många år sedan, och en gång när jag var liten och huset höll på att byggas ut så gjorde han om mallen för att kunna ta med presenningen som täckte en sida av huset. Tur att man har kreativa rötter också! Det är mysigt att kunna pyssla tillsammans till jul. Trots att jag nu är "utflugen" känns det fortfarande viktigt att komma tillbaka och göra pepparkakshuset. Kommer dock att sakna familjen idag på nyårsafton, när de i enligthet med traditionen ska krossa huset... Nam!
 
Någon gång ska jag leta fram bilder på alla pepparkakshusen, men här nedan följer bilder på de senaste 4 årens pepparkakshus:
 
 
2009. När vi gjorde det här huset hade jag precis träffat min man och han hjälpte till att pynta det - romantik!
 
 
2010. Det här huset är jag stolt över, eftersom jag själv bakade ut degen och skar ut alla delar, något som brukade vara pappas uppgift när jag var liten... Och jag gjorde det utan att svära också! ;)
 
 
2011 - lägg märke till tomten som kommer genom skorstenen!
 
 
2012 - årets! Riktigt snyggt, om jag får säga det själv... fast jag vågar inte säga att det är det finaste hittills, för så säger vi ju varje år!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela